Dolar 37,9820
Euro 41,2709
Altın 3.717,43
BİST 9.810,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 20°C

Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmenin 8 yolu

Bayram dendiğinde akıllara birbirinden lezzetli yemeklerden oluşan varlıklı sofralar geliyor.

Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmenin 8 yolu
REKLAM ALANI
14 Haziran 2024 18:48
64

Ancak Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketiminin çeşitli sıhhat sıkıntılarına yol açabildiği unutulmamalı diyen Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Bayramda diyet yapmak yerine beslenmede dengeyi öğrenmek çok daha önemli” açıklamasında bulundu. 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, Kurban Bayramı’nı sağlıklı atlatmak için 8 değerli tavsiyede bulundu:

ARA REKLAM ALANI

Kurban etini dinlendirildikten sonra tüketin

Kurban eti kesildikten çabucak sonra serttir ve pişmeye uygun değildir. Kesim süreci sonrası eti; 24 saat boyunca 3-5 derecelik uygun bir ortamda, bir buzdolabı poşeti içerisinde dinlendirmek gerekir. Böylece olgunlaşan et yumuşayarak pişmeye uygun hale gelir. Aksi durumda yeni kesilmiş et tüketimi şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık, ishal üzere sindirim sistemi meselelerine yol açabilir.

Et pişirme formülüne dikkat edin

Et kendi yağında pişirilmeli, ekstra yağ eklenmemeli. Bilhassa ızgara, haşlama ve fırınlama tekniklerinden biri tercih edilmeli. Eti mangalda pişirmenin en gerçek sistemi ise ateş ile et ortasında en az 20 cm olması ve etin kömürleşecek kadar uzun müddetlerde pişirilmemesidir. Aksi takdirde et ateşe çok yakın olursa akrilamid dediğimiz kanserojen bir husus ortaya çıkar. Doymuş yağ içeriği yüksek olan kırmızı eti tüketirken yüzeyde görünen yağlar dışında içinde de görünmez doymuş yağlar olduğu unutulmamalı. Doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olan kırmızı eti bilhassa kalp-damar hastaları ve kolesterolü yüksek olan bireyler dikkatli tüketmeli. 

Etin yanında salata yahut zerzevat tüketin

Et ile salata ve/veya zeytinyağlı zerzevat yemeklerinin tüketimi hem öğün içeriğinin vitamin ve mineral olarak daha zenginleşmesini sağlıyor hem de lif yani posa içeriği sayesinde sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına dayanak olur. 

Et tüketirken üzerine limon sıkın

Etin üzerine limon sıkılmalı, sonra da bekletmeden çabucak tüketilmeli. Bu sayede limon içeriğindeki C vitamini sayesinde etteki demirin bedendeki emilimini artırır. Çok nankör bir vitamin olan C vitamini hava ile temas esnasında bile vitamin kayıplarına uğradığı için süratli tüketimi çok değerli. 

Günün yalnızca 1 öğününde kırmızı et tüketin

Öğle yahut akşam yemeğinde et tüketilecekse başka ana öğünde kesinlikle zerzevat yemeği tercih edilmeli. Böylece et tüketim ölçüsü uygun düzeylerde tutularak fazla kalori ve doymuş yağ alınmaz, kilo denetimine katkı sağlanır.

Meyveli-sütlü hafif tatlılar tüketin

Kırmızı et tüketilen, bilhassa ölçüsü artırılan günlerde sonraki öğünlere yüklenmemek ve kalori istikrarını sağlamak için daha hafif olan; magnolia, yoğurt bar, puding, supangle üzere meyveli-sütlü tatlılar tercih edilmeli. Şayet şerbetli tatlı tüketilecekse paylaşılmalı ve en fazla yarım porsiyon tüketilmeli. Tatlı tüketiminin olduğu tıpkı gün yahut sonraki gün kahvaltıda karbonhidrat tüketimine dikkat edilmeli yani ekmek tüketilmemelidir. 

Bol su için

Özellikle hayvansal proteinlerin alındığı günlerde su tüketimine dikkat edilmeli ve günlük 2-3 litre su alımına kesinlikle itina gösterilmeli. 

 Hareketi artırın

Özellikle ikramların bol olduğu bu devirde alınan kalorilerin harcanması ve sindirim sisteminin yeterli çalışması için günlük 30 dakika ile 1 saat ortası yürüyüşler yapılmalı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Wordpress Hosting turkish plastic manufacturers Megane Yedek Parça Clio Yedek Parça torba filtre road safety yer yıkama makinesi balkan turu ankara çıkışlı kontrol cihazları tam kapsamlı check up fiyatları güneş paneli sistemleri mom jean konteyner hava yastığı iç mimarlık utts dağıtım transformatörü e imza saat Renault Yedek Parça briket fiyatları su jeti istanbul ingilizce kursu Kaya Tuzu